Brädspel
En blogg från c.nu

Dam – allt om det klassiska spelet

19 juni, 2023 - 10:35Inga kommentarer

Dam, eller Checkers, är ett spel som kanske inte är så stort i Sverige. Runt om världen är det desto större. Dam räknas definitivt som ett av de mest populära internationella spelen, tillsammans med schack, backgammon med flera berömda spel.

I den här artikeln får du fakta om spelet Dam, med information om historiken, hur man spelar och hur spelreglerna ser ut. Mycket nöje!

Spelets historia

Precis som är fallet med många andra spel med en lång historia är det lite svårt att veta exakt ursprunget för Dam. Det finns tecken på att tidiga varianter av det här tidsfördrivet spelades redan på de gamla faraonernas tid 

Genom åren har spelet spridits runt om i världen och det var någon gång på 1700-talet som de mer internationellt kända reglerna slogs fast. Klart är att Dam har många århundraden på nacken. Förmodligen är spelet långt äldre än schack!

Så här spelar man

Om du har spelat schack någon gång är du redan bekant med grunden i Dam. Spelet använder nämligen ett bräde som ser precis ut som ett schackbräde. Det finns alltså 64 rutor och de brukar färgas vitt och svart, precis som i schack.

Det är två spelare som gör upp om vinsten i varje omgång. Respektive spelare har 12 stycken pjäser att använda. De placeras inledningsvis närmast respektive spelare. 

Sedan gäller det att flytta sina pjäser över brädet med målet att ta bort motståndarens pjäser. Det finns två sätt att göra det. Det ena är att hoppa över en pjäs. Alternativ nummer två är att placera en pjäs bredvid en motståndarpjäs på en ledig ruta.

Den som blir först med att ta bort alla motståndarens pjäser vinner omgången. Det är alltså lite av "allt eller inget" som gäller. En omgång kan gå ganska snabbt så det finns alltid tid för en returmatch!

Strategier för Dam

Precis som i alla andra brädspel finns även i Dam ett antal tips och trick och strategier att använda sig av. Grunden i de flesta strategier handlar om att konstruera fällor på bräde, fällor som tvingar motståndaren att göra ”fel” val.

Det är också centralt att kunna tänka ut vad motståndaren kan tänkas göra härnäst. Det gäller alltså att försöka ligga ett steg före motståndaren.

Video på hur man spelar dam

Här hittar du en bra video på hur man spelar Dam, eller Checkers som är det internationella namnet. Du kan se hur brädet ser ut, hur pjäserna ser ut och hur man flyttar pjäserna. Du kan också se hur man gör för att ta en av motståndarens pjäser.

Turneringar i Dam

Det här spelet är som sagt inte så känt i Sverige. Här är det schack som är nummer ett. Vi har också det populära spelet Othello som tävlar om uppmärksamheten.

Om du blir duktig på Checkers har du alla möjligheter att delta i tävlingar både nationellt och internationellt. Du kan också spela på datorn eller i mobilen mot andra personer från alla hörn av vårt jordklot.

Sammanfattning

Checkers, eller Dam på svenska, är ett spel som kräver strategier, en förmåga att förutsäga vad motståndaren gör och en känsla för att se mönster. Samtidigt är det mycket enkelt att komma igång med spelet eftersom reglerna är minst sagt enkla!


Kommentarer

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-post syns inte i kommentaren.

Din epost syns inte utåt.

Ej robot-test

Var god svara på frågan nedan för att bevisa att du inte är en robot.

Danska flaggan är röd och ...