Mahjongs historia börjar på 1800-talet och födelseplatsen är Kina. Det här spelet kombinerar strategiska val med taktik och ganska stora portioner tålamod.
I Kina och en del andra länder spelas mahjong som ett slags brädspel med fysiska brickor. Det går också att spela själv mot en dator. Då fungerar spelet mer som patiens. Det är kanske den typen av spel som vi i Sverige är mest bekanta med.
I den här artikeln kan du läsa mer om det klassiska spelet. Kanske fattar du tycke för det och börjar sprida det i Sverige?
Födelsen på 1800-talet
Det finns en hel del tecken som pekar på att idéerna bakom mahjong är smått uråldriga. Den mer moderna formen av spelet uppfanns dock på 1800-talet och det har sedan spridit sig världen över. Idag finns spelet dessutom i ett otal varianter.
Så här spelar man
En uppsättning brickor i mahjong består av 144 stycken brickor. De har olika mönster och vissa av mönstren återkommer flera gånger. Brickorna är av typerna numeriska, vindbrickor och drakebrickor.
I alla varianter av mahjong är målet att skapa vinnande kombinationer. Spelar man som brädspel vinner man poäng. Spelar man själv mot en dator är målet istället att få spelplanen att "gå ut". Det innebär att man rensar hela brädet från brickor.
Strategi och taktik
Det är lätt att tänka att mahjong främst handlar om tur. Visst finns några element av tur, men skickligheten är det som avgör allt som oftast.
Det gäller alltid att ligga ett steg före i tanken. Det drag man gör ska vara gynnsamt i förhållande till nästa och nästnästa drag. Att bara göra ett drag slumpmässigt ger sällan någon framgång.
Framtiden för mahjong
För omkring 20 år sedan var det inte många i Sverige som kände till spelet. Sedan kom internet och onlinespel. Numera är det många som både känner till mahjong och spelar med jämna mellanrum.
Kanske kan brädspelsvarianten av spelet bli populärt även i Sverige. För att det ska ske krävs nog att spelet börjar synas mer i populärkulturen. Om spelet kan bli lika populärt som exempelvis schack? Det är nog inte särskilt troligt.
Sammanfattning
Det finns alltså två sätt att spela mah jong. Man kan spela som brädspel mot andra spelare och man kan spela som patiens (som exempelvis Harpan). I båda varianter ska man matcha ihop likadana eller liknande symboler och vinna poäng. Har du inte provat på det här spelet? Då tycker vi att det är dags nu!